Bretten_D[1]

Niets dan goeds:     Zonne-energie is schoon!

Iets over zonnepanelen voor het opwekken  van stroom. Wikipedia schrijft het onderstaande.

Zonnecellen  zijn meestal gemaakt van  silicium. Dat silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen een  elektrische stroom  lopen. Daarom heten zonnecellen ook wel fotovoltasche cellen (Grieks photos: licht, en  volt  naar de eenheid van  elektrische spanning). Afgekort wordt gesproken van PV-systemen. Een andere vorm van PV zijn de elementen gemaakt met de dunnelaagtechnologie. Hierbij wordt gebruikgemaakt van amorf silicium. Deze elementen hebben een lager rendement, maar zijn ook beduidend goedkoper. Het rendement van gangbare zonnecellen ligt tussen ca. 10 en 24%, waarbij de cellen met betere rendementen wel meestal onevenredig veel duurder zijn.

Fotovoltasche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Een zonnecel die met zijn esthetische kwaliteit bijzonder geschikt is voor zichtbare architecturale toepassingen, is de achtercontactcel. Die wordt zo genoemd omdat alle elektrische contacten op de achterzijde plaatsvinden en de voorkant een nauwelijks zichtbaar metalen raster heeft, zonder storende dubbele metaalstroken. Dat resulteert ook in een grotere bruikbare oppervlakte van de cellen en hoeveelheid geleverde stroom.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (zoals hierboven al beschreven).

  1. Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit n kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.
  2. Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.
  3. Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. De amorfe zonnepanelen geven het minste rendement van de drie. De prijs ligt wel een stuk lager, maar deze zonnecellen zijn minder geschikt voor toepassing in zonnepanelen.
zonnecel tekening 01
soort_zonnepanelen

Behalve dat de techniek van het opvangen van de photon en de productie van electriciteit is het erg belangrijk hoe, waar,  hoeveel  en natuurlijk de orrientatie van belang om de opwekking van photovoltatische energie tot een succes te brengen.

 

 

Door naar:

Project modulen  SolarMatch

Solar Impuls vliegt op maxeon cellen

De solar Impuls vliegt op Maxeon techniek zonnecellen.

In onze zonnepanelen “SolarMatch” zijn ook maxeon techniek zonnecellen verwerkt.

Klick op de foto en er volgt een filmpje over de Solar Impuls

CSP

CPV

Aventia logo

Aventia modulen Made in  Europa

All Black mono, poly, projectmodulen

Goede kwaliteit voor een goede prijs!!

 

banner voor pyro
fortis_espada_6_5
Carport_met_fiat_500
DSCF4486
dik-geurts-store-h2o[1]
Camper en Caravan
PSBM_2200_l
2M BV compl
sma_sb2500hf_serie
0-04dc3de6-600
schnitt_399_300_100

Houtvergasser en palletbrander

zwembadverwarming-warmtepomp
Asbest verwijderen 01
led_buiten_lamp_a
Victron Lithium accu2

PyroSolar

0488 - 45 46 98

propaangas tanks
20160120_184035
PyroSolarWebShop 2